Rubyfruit Jungle av Rita Mae Brown/ 5 av 5



ÅH! ÅH! Rubyfruit Jungle, av Rita Mae Brown. Vilken bok!

Den handlar om en flicka, Molly, och hennes uppväxt - från tidiga barnsben fram till då hon blir avstängd från universitetet på grund av sin homosexualitet. Den är fylld av humor, kärlek och förvirring. Man får följa hennes sexuella debut, hennes avslappnade attityd gentemot sex/sexualitet och alla andras inte alls lika avspända attityd. 
Språket är underbart och arbetar riktigt bra med storyn, samt att det finns många hållpunkter där flera olika personer kan se sig själva. Om man dessutom inte vill se det som queerpropaganda så kämpar Molly en ständig kamp mot den kvinnodiskriminering hon utsätts för och hon lever även en ung students fattiga och förvirrade liv. 


Rekommenderas starkt för lata dagar i solen.   

Robotdrömmar 1& 2 av Isaac Asimov/ 5 av 5



Novellsamlingarna Robotdrömmar 1&2 av Isaac Asimov var väldigt trevliga. Såväl som det är relativt fristående noveller så fanns det en röd tråd genom de flesta - speciellt i tvåan. Det var fascinerande läsning och Asimov lever definitivt upp till sitt rykte som nyskapande och framåtsträvande. Det intressanta är ju också det faktum att han skrev många av dem redan på 40-talet och då månlandningen var 1969 så inser man hur långt före sin tid han var. 

Men om man återgår till själva böckerna så har Asimov väldigt trevlig språkteknik och han skriver på ett lättföljt sätt, utan att på något sätt förenkla, fördumma eller förlora något av känslan. Själva storylinen är också trevlig, jag tycker personligen att hans noveller är trevligare än till exempel Stiftelsetrilogin, i vilken Asimov hoppar väldigt ostrukturerat kronologiskt sett. I novellerna däremot så är det separate historier, så de kronologiska hopp han gör förenklarar snarare läsningen och lyfter fram den röda tråden. I hans längre verk kan det dock vara både förvirrande och irriterande.

Det är trevlig men ändå spännande läsning som jag rekommenderar starkt.


RSS 2.0